Najlepszy lek domowej roboty – syrop z cebuli

Cebula od tysięcy lat była wykorzystywana do celów spożywczych i leczniczych. Obecnie wiadomo, że właściwości lecznicze cebuli związane są z zawartością wielu korzystnych składników, w tym antyoksydantów i związków siarki. Dzięki nim warzywo to ma m.in. działanie antybakteryjne, obniżające poziom cholesterolu i przeciwnowotworowe.

Cebula zawiera dużą ilość kwercetyny, która ma właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym może zapobiegać nowotworom. Składnik ten obniża również poziom cholesterolu we krwi, pomaga zmniejszyć stan zapalny i poprawia krążenie krwi.

Cebula zawiera również allicynę i inne związki siarki, które mają właściwości przeciwwirusowe. Mogą one zwalczać bakterie, które powodują zatrucie pokarmowe lub biegunkę.

Przepis na syrop z cebuli

Syrop z cebulą i czosnkiem

  • Składniki: cebula – 4 sztuki średniej wielkości; czosnek – 4 ząbki; cukier – od 6 do 10 łyżek stołowych.
  • Instrukcja przygotowania: Cebule i czosnek dokładnie umyć i obrać ze skórki. Cebulę pokroić na cienkie plastry i ułożyć na dnie słoika. Całość przełożyć j posiekanym czosnkiem i zasypać warstwą cukru. Kontynuować do zużycia całej cebuli. Słoik wypełniony cebulą, czosnkiem i cukrem odstawić w ciepłe i zacienione miejsce, do momentu, aż cebula puści sok. Zazwyczaj trwa to kilka godzin. Powstały syrop przelać przez sito lub gazę. I gotowe!

Syrop z cebulą, cytryną i miodem

  • Składniki:cebula – 3 sztuki średniej wielkości; cytryna – 1 sztuka; miód – około 3 – 4 łyżki stołowe.
  • Instrukcja przygotowania: Cebulę i cytrynę dokładnie umyć. Cebule obrać ze skórki i pokroić na cienkie plastry. Z cytryny wycisnąć sok. Plastry cebuli ułożyć na dnie słoika. Całość zalać łyżką miodu i polać sokiem z cytryny. Powtarzać tą czynność, aż zużyjesz całą ilość cebuli przeznaczoną na syrop. Słoik wypełniony cebulą, sokiem z cytryny i miodem dokładnie zakręcić i odstawić w ciepłe i zacienione miejsce, do momentu, aż cebula puści sok. Zazwyczaj trwa to kilka godzin. Powstały syrop przelać przez sito lub gazę.
/Obraz piviso z Pixabay

Dawkowanie syropu w ciągu dnia

Zaleca się przyjmowanie od jednej do trzech łyżeczek syropu dziennie u dzieci i od trzech do sześciu łyżeczek w dawkach podzielonych u dorosłych. Syrop z cebuli to wspaniałe rozwiązanie problemu obniżonej odporności. Można go stosować w ostrych przypadkach, a nawet wspomagająco, aby pomóc przejść przez infekcję.

Syrop z cebuli nie powinien być jednak stosowany przewlekle. Najlepiej stosować go, gdy obniżenie odporności jest wyczuwalne lub wspomagająco podczas infekcji.

Właściwości soku z cebuli

Cebula była używana od wieków do leczenia szerokiej gamy chorób. Nic więc dziwnego, że wiele osób zwraca się do syropu z cebuli jako naturalnego środka, gdy dopada ich choroba. Syrop z cebuli charakteryzuje się działaniem antybakteryjnym, przeciwzapalnym, a także przeciwgrzybicznym. Dostarcza również wielu wartości odżywczych. Wynika to przede wszystkim z jego składników i ich wzajemnego oddziaływania. Głównym składnikiem syropu jest oczywiście cebula. Cebula zawiera kwasy fenolowe, flawonoidy, tiosulfiniany i antocyjany, które hamują rozwój bakterii. Wiele badań potwierdziło również działanie ekstraktów z cebuli na wirusy i grzyby. Co równie ważne, przy leczeniu przeziębienia, sok z cebuli ma działanie przeciwzapalne

Czosnek to moc składników odżywczych, a syrop z cebuli nie jest wyjątkiem. Wzbogacając syrop o kilka ząbków czosnku, można zintensyfikować jego właściwości hamujące rozwój bakterii. Efekt ten zawdzięcza organicznym związkom siarki, które decydują o jego zapachu i działaniu leczniczym. Allicyna to składnik czosnku odpowiedzialny za działania antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Czosnek zwiększa właściwości obronne organizmu, wzmacniając i regulując reakcje komórkowe układu odpornościowego

Miód to kolejny dodatek, który możemy dodać do syropu z cebuli. Miód ma udowodnione działanie antybakteryjne, dzięki obecności substancji antybiotycznych. Badania wykazały, że miód może być stosowany jako środek wspomagający leczenie chorób układu oddechowego, którym towarzyszy kaszel. Miód od wieków wykorzystywany jest ze względu na swoje właściwości lecznicze, nic więc dziwnego, że obecnie jest jednym z najpopularniejszych dodatków w medycynie.

Aby Twój syrop z cebuli jeszcze bardziej wzmocnił odporność, możesz również dodać trochę soku z cytryny! Cytryny są bogate w witaminę C, więc pomogą chronić Twój organizm przed infekcjami.

_________________________

Autor: Julia Kowcnacka

Autor zdjęcia głównego: stockking, Freepik

Materiały źródłowe: Medicover.pl, uczymyjakslodzic.pl, izilenik.pl, dietetycy.org.pl, poradnikzdrowie.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.