Blat dębowy w kuchni. Poznaj jego wady i zalety

Blat kuchenny to nie tylko miejsce pracy, ale także jeden z najważniejszych elementów wystroju każdej kuchni. Dlatego powinien być funkcjonalny, trwały, a przy tym doskonale współgrać z wystrojem wnętrza. Zastanawiasz się nad wyborem drewnianego blatu, ale nie jesteś pewien, czy takie rozwiązanie sprawdzi się w Twojej kuchni? Poznaj jego zalety i wady.

Co warto wziąć pod uwagę podczas zakupów?

Ważne jest, aby znać różnicę między blatami drewnianymi lakierowanymi, a olejowanymi.

Dębowe blaty lakierowanełatwiejsze w czyszczeniu i bardziej odporne na wilgotność niż drewniany blat olejowany. Mają one jednak mniejszą odporność na wysokie temperatury i ślady wody pozostają, jeśli nie zareagujesz szybko i nie zetrzesz plamy.

Blat drewniany wykończony olejem ma natomiast lepszą tolerancję na wysokie temperatury niż blaty lakierowane. Także i w tym przypadku, mogą jednak pozostawać na nich ślady wody. Zaletą olejowania jest to, że olej wnika głęboko w drewno i dzięki temu lepiej je konserwuje (lakier działa powierzchniowo), dodatkowo pozostawia naturalną strukturę drewna.

Blat dębowy z litego drewna czy klejonego?

Jeśli chodzi o trwałość i odporność na czynniki zewnętrzne, blaty dębowe z drewna klejonego są lepszym wyborem niż lite drewno. Przy klejeniu nie wypaczają się one i nie pękają tak jak lity materiał, dzięki czemu zapewniają znacznie dłuższą żywotność powierzchni.

Z drugiej jednak strony lite drewno gwarantuje bardziej naturalny efekt, a więc dla wielu po prostu lepiej się prezentuje. Widoczna struktura drewna nadaje wnętrzu niepowtarzalny charakter.

/Obraz autorstwa Freepik

Zalety blatów z dębu

Wybór drewnianego blatu może być świetną opcją dla Twojej kuchni. Jest piękny, przyjemny w dotyku i trwały.

Drewno ma swoje zalety – jest łatwe w obróbce i można je przyciąć tak, aby pasowało do każdego projektu. Niezależnie od tego, jaki kształt mu nadamy i jaki rodzaj wykończenia wybierzemy, drewniane meble nadadzą naszej kuchni naturalny charakter. Fajnie jest też wchodzić z nim w interakcje, dobrze się przy nim pracuje czy rozmawia.

Pamiętajmy też, że blaty dębowe można wielokrotnie odnawiać. Zniszczoną wierzchnią warstwę wystarczy usunąć szlifierką lub papierem ściernym, a następnie ponownie zaimpregnować. Konieczność impregnacji może być jednak argumentem przeciw – owszem, w sklepie otrzymamy produkt już gotowy do użycia, ale z czasem będziemy musieli powtórzyć manewr z olejowaniem lub lakierowaniem. Jest to dodatkowy obowiązek na naszej głowie, którego można by uniknąć, gdyby nie jego dodanie!

Wady dąb blatów

Jeśli masz w swojej kuchni dębowy blat, to pamiętaj, że nie są one tak odporne na uszkodzenia jak inne materiały. Można się o nie skaleczyć, a także mogą zostać uszkodzone przez gorące garnki i mokre naczynia. Dlatego tak ważna jest regularna konserwacja blatu – a jeszcze ważniejsza, jeśli chcesz zachować jego piękno w miarę upływu czasu.

Na przykład, jeśli pokroisz coś na blacie i pozostawi to ślad, naturalny kolor drewna prawdopodobnie ściemnieje z czasem. Jeśli tak się stanie, może być trudno powiedzieć, skąd pochodzi uszkodzenie bez dokładnego przyjrzenia się powierzchni. Ponadto, wilgoć może zrobić sobie drogę do wnętrza drewna i spowodować gnicie z czasem, jeśli nie zajmiesz się tym problemem od razu!

Blat dębowy w pomimo swoich wad na pewno będzie najlepiej prezentował się jako wykończenie domowego wnętrza, należy jednak pamiętać o odpowiednim zadbaniu o drewnianą powierzchnię, aby później nie martwić się o koszty renowacji.

_______________________

Autor: Julia Kownacka

Autor zdjęcia głównego: user15285612

Materiał źródłowy: porta.com.pl, urzadzamy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.